Blog

Priča roditelja

fb9d2e9800b7739bd9a5f8fd0dce2b70Kao roditelji, mi neprestano učimo, rastemo, saznajemo, i taman kada ovladamo jednom fazom, pred nama je nova…

U redovima koji slede, želela sam da izbegnem svako savetovanje…. Iznošenje  ličnog iskustva  je potpuno lišeno ocene dobro i loše, bolje i  gore, ispravno ili pogrešno… Pomislila sam, možda će ovi redovi biti podrška i inspiracija roditeljima kako da postanu i ostanu roditelji kakvi žele da budu…..
Kao roditelji nosimo pečat svog odrastanja, svoje porodice, roditelja, i predaka mnogo pre nas, u smislu obrazaca i programa koji se generacijski prenose … Nekada svesni, nekada ne, obično postajemo roditelji kao oni koji su nas gajili, ili žarko želimo da nešto od toga ne budemo, da budemo drugačiji od njih. Ili o ovome uopšte i ne razmišljamo…..
Možda nikada ne bismo ni razmišljali na gore navedenu temu, ali iskušenja  i izazovi, koje roditeljstvo nosi, nas, kad tad, navedu da se upitamo šta to što radimo ne daje rezultat koji očekujemo  i šta je to  što možemo i treba drugačije da uradimo kako bismo dobili očekivani rezultat.

Roditelj sam tri divna, fenomenalna, prekrasna deteta. I nećete se uopšte iznenaditi kada vam kažem da su sve troje različiti, a rodila ih i gajila ista majka, isti otac, familija i  prijatelji….. ? Kako uglavnom  svi želimo da napravimo decu po svojoj meri i  želji, i ja sam briljirala sa svojim prvencem, sve je išlo lako …Onda sam sa rodjenjem drugog deteta dobila svoj  pravi roditeljski  izazov koji je najviše inspirisao moj razvoj i ove redove. Sa trećim detetom  sam sa  lakoćom ponovila recept  prvog iskustva…..

Puno fantastičnih i  korisnih  knjiga je napisano na temu roditeljstva, puno  sam ih i pročitala, i nalazila odgovore i preporuke koji su mi  bili jasni i logični, ali  za mene nisu davali rezultat u  praksi. Vrtela sam se u krug. Preciznije rečeno, odgovori i preporuke koji nisu davali rezultat u praksi odnosili su se na jedno dete, uglavnom  na slične teme, i moji pokušaji inovacija su imali slične epiloge ……. Brzo  sam gubila veru i  snagu, brzo se vraćala u svoj stari obrazac akcije i reakcije, i na kraju tužna i umorna donosila  zaključke – ne vredi, ne znam šta  da radim, prosto je tako , nepromenljivo …..  Moji  izazovi  su počinjali sa sredjivanjem sobe, ostavljanjem stvari  na svoje mesto, organizacijom vremena, planiranjem, čestom promenom raspoloženja, šturom i  prekom komunikacijom i kako god izgledali banalno i dnevno, meni su donosili nemir i  svakodnevno  su  me  potsećali  da nešto treba da promenim, samo ne znam šta i  kako. Iskustva sa drugo dvoje dece su  negovala moje samopouzdanje kao roditelja, koje je u  medjuvremenu počelo da se ljulja i dovodi u pitanje na svakodnevnom nivou. Verovala sam  da radim najbolje što mogu, da  sam uložila velike napore da nešto promenim, i dalje nisam imala rezlutat.

Na veliku radost, moju, i moje porodice, srce je nepokolebivo i neumorno u traženju odgovora… Srce zna da može više i bolje, i da nema granica kada je otvoreno. To otvoreno srce roditelja mi je otvorilo vrata
NLP-a (Neuro Lingvističko Programiranje ili  Nauka Ličnog Prosperiteta, u slobodnom prevodu), i inspirisalo mnoge  fantastične  promene  u mom životu, i ono što je najvažnije, inspirisalo i podržalo promenu da postanem roditelj kakav želim da budem svojoj  deci ……

Nije slučajno da sam napisala “ da postanem  roditelj kakav želim da budem”.  Mi se uglavnom bavimo  vaspitavanjem  i oblikovanjem dece kakvu želimo, naravno iz najbolje namere, a da pre toga nismo u sebi  podesili i izbrusili roditelja kakav želimo da budemo. Biti roditelj  baš po svojoj meri, ne mora uvek da znači biti roditelj po meri svojih roditelja, po meri društva, prijatelja, a može i da bude.

  • Ko sam ja kao roditelj – borac, dirigent , komandant, otirač, žrtva, svetionik, mirna luka, umetnik ……?
  • Koje su  vrednosti  koje su  za mene ključne kao roditelja  –  ljubav, uspeh, iskrenost , uvažavanje, otvorenost, poverenje, nežnost, poštovanje,disciplina …….?
  • U  šta  verujem kao roditelj – da li je roditeljstvo  teško, lako, uživanje, borba, putovanje, zabava, učenje, žrtvovanje..…?
  • Koja su moja uverenja o  deci – da li su  deca obaveza, bogatvstvo, problem i  brige,  radost, zabava, ispiracija, izazov…..?

Ne postoje tačni i pogrešni odgovori. Pitanje je jedino, šta je kome  korisno?  Izbori su  brojni i  svako od nas  ima svoju sliku sveta roditelja i roditeljstva.  Pitanje je da  li nam je slika koju imamo  o roditeljstvu, sebi kao roditelju, i deci korisna ..  I ono što je ustvari fantastično, jeste mogućnost  da ovu sliku koju imamo možemo  da promenimo  na način koji  želimo.  Možemo da preispitamo sebe  kroz  gore navedena pitanja i sa uvidima koje dobijemo, razmotrimo nova uverenja koja bi nam bila korisnija.
Kada se mi, kao roditelj, osećamo dobro u  svojoj koži, onda smo  autentični, dosledni, jasni, precizni, strpljivi, puni ljubavi, fleksibilni……. Onda nam je lako da nadjemo meru  izmedju  discipline i  nežnosti, zahteva i  zagrljaja, postavljanja granica i slobode……

Meni je  bilo  korisno da se zapitam  kakav roditelj želim da budem svojoj deci  i  da radim na tome da to i postanem.

Ovom prilikom  sam podelila samo  delić onoga što sam kao roditelj otkrila i uvidela i što mi je donelo  rezultat koji sam  želela, da se osećam sjajno, da danas imam  fenomenalnu komunikaciju  sa sve troje dece, osmeh, toplinu, nežnost, iskrenost, poverenje, strpljenje, red, poštovanje, uredne sobe , složene stvari , naučene lekcije, dogovore koji  se poštuju, porodicu  i  srce puno  radosti i  ljubavi.

Nastaviće se……..

Back to list

Povezani postovi