Blog

Promena

Ah, ta promena! Tako iščekivana i tako izbegavana! O nekima sanjamo, nekih se plašimo. I kada žurimo da je stignemo, i kada joj bez daha uzmičemo, promena je jedino što je izvesno. Samo što ponekad nismo sigurni gde će nas promena odvesti!
Neke promene se dešavaju uz našu saglasnost, našom voljom, a vrlo često i bez svega ovoga. Promene imaju različite oblike, pravce, manifestacije i na kraju krajeva, različite uticaje na naš život. Nekada promene manjaju naš život, ili njegov deo, na način da budemo manje zadovoljni.Ove promene baš i ne volimo. Šta možemo da uradimo da bismo u svom životu napravili one  promene koje za nas znače napredak?

Možda i vi želite nešto da promenite, ili poznajete nekoga ko želi da promeni posao, mesto stanovanja, partnera, svoj odnos prema sebi, novcu, drugima, odnos prema zdravlju, da počne redovno da vežba …

Šta je to što želimo da promenimo, i koji je cilj željene promene? Promena kao promena, nije sama sebi cilj. Promena znači da radimo nešto drugačije, kako bismo ostvarili rezultat koji želimo. Kako nije uvek lako biti istrajan na putu promene, ako tačno ne znamo zašto nešto želimo da promenimo, i šta je to, mnogo važno, što će nam promena doneti, biće nam teže da promenu iznesemo …

Šta je to što ću ostvariti kada sprovedem promenu koju želim, kada, kako, gde, sa kim? Ako je promena inicirana kao posledica trenutnog emotivnog stanja, revolta, kaprica, euforije, straha, besa, svakako možemo ući u proces promene, ali nam često treba mnogo više od trenutnog stanja da bismo istrajali.
Da bismo prevazišli izazove, strah na putu promene, imali snage da prebrodimo iskušenja, potreban nam je cilj koji je inspirativan, izazovan i važan za nas toliko sa smo spremni da za njega platimo cenu. Ako je cilj za nas pravi i važan, cena nikad nije previsoka i promena je izvesna. Često postavljamo ciljeve za koje mislimo da su nam važni, i kada, i ako, ne uspemo da ih ostvarimo, kritikujemo sebe, podrivamo svoje veru u sebe i svoju snagu, a ustvari smo grešku napravili na samom početku postavke stvari. Pomešali smo svoje želje sa ciljem. Na samom startu je bitno da razlikujemo želje i ciljeve. Svi u životu imamo puno želja, ali ne postanu sve naše želje naši ciljevi. Možda želimo da proputujemo svet, idealnu kilažu, veliku kuću, još veći auto, veliku porodicu, da sviramo neki instrument, idemo u pozorište redovno, govorimo tri strana jezika, bavimo se sportom, i ko zna šta još, jer je to stvarno sve divno, lepo i poželjno, ali sve želje se nikada ne ostvare, ili neke od njih , ili ne svakome od nas, jer nam nisu sve podjednako važne. Razlika izmedju želje i cilja jeste u tome da smo za cilj spremni da platimo cenu. I zato se još jednom zapitajte šta je to tako važno što će se u vašem životu promeniti  kada sprovedete promenu koju želite, koji cilj ćete ostvariti?

Cilj koji postavimo podrazumeva akciju i neku vrstu promene, jer da nije tako cilj bi već bio ostvaren. Svaka promena koja nas vodi do cilja počinje i završava se sa nama, u smislu da smo mi jedini odgovorni za promenu koju treba da sprovedemo. I kada je lako i kada je teško, i kada izgleda nemoguće, a moguće je uz veru i trud, mi smo glavni glumci i režiseri svog filma. Za ovu ulogu ne možemo naći zamenu, i happy end zavisi samo od nas. Ako smo postavili cilj tako da njegovo ostvarenje zavisi od drugoga, a ne od nas samih , onda cilj nije dobro postavljen. Vratimo se na početak, i postavimo cilj na način da njegovo ostvarenje zavisi od nas; navesti šta je to što mi sami treba da uradimo kako bismo ostvarili cilj. Samo mi znamo i možemo da menjamo pravac u našem životu u smislu našeg napretka, a ne neko drugi. Samo mi sami možemo da delamo i odgovorni smo da radimo za svoje dobro. Zar ovo nije fantastično? Promene u našem životu zavise od nas samih.

Šta može da nas zaustavi kada nam je ono što želimo da promenimo, i dobijemo tom promenom, mnogo važno?

Nemojte trošiti vreme, energiju i svoj život na ono što vam nije zaista važno. Postavite za sebe važne i sjajne ciljeve i oni će vam biti vodilja i gorivo na putu promene koju želite za sebe.
Kada znate šta i zašto, moći ćete da vidite i kako?

Trening Uspehologija je spoj iskustva, znanja i alata, uz pomoć kojih ćete moći konačno da definišete šta želite i da ostvarite sve one promene koje želite, bez obzira da li se radi o poslovnom ili privatnom životu!

 

Povezani postovi