Blog

Uspeh, šta je to?

untitled4Možda se i vama čini  da je uspeh jedna od vodećih tema današnjice…. Kako  postati uspešan, kako opstati u  svetu uspešnih….? Kako se nositi sa uspehom, koje su dobre i loše strane uspeha…..?
I pre nego što  krenemo sa ovladavanjem veština koje su korisne za gore pomenute aspekte uspeha i uspešnosti, korisno je da svako za sebe razmisli šta smatra uspehom.
Uspeh  se danas najčešće vezuje za novac, odnosno uspešnost se  meri po količini  novca  koji  zarađujemo i stvarima koje posedujemo.
Šta pomislimo kada za nekoga kažemo da je uspešan? To je neko ko  ima uspešnu karijeru, a uspešna karijera znači  i novac? Svakako, uspeh je i novac, ali da li je samo to? Da li je uspeh biti  srećan, ili novac podrazumeva i sreću. Možda i vi poznajete nekoga ko ima novac  i  nije srećan…. Da li je onda taj neko  uspešan? Da li uspeh I  novac uvek idu zajedno? Da li uspeh podrazumeva novac i sreću?

Da li ste nekada pomislili  na  uspešnog učitelja, nastavnika, profesora, koji  radi posao  koji  zaista voli,  iz  ljubavi i nepresušnog  entuzijazma daje sve od sebe u svom poslu, svojim radom doprinosi  jednom opštem  dobru,  uvažen je od strane kolega, učenika, roditelja ….. ?

Koja je vaša lična mera uspeha, da li je to više novca, bolja pozicija na poslu, bolji auto, veća kuća, izbalansiran život, skladni odnosi, posao koji volite, život  kroz koji ostvarujete sebe i svoju svrhu….?

Kada radimo na svom uspehu, korisno  je da  prvo jasno  za sebe postavimo  cilj, odnosno meru kojom ćemo meriti svoj uspeh. Da li sam zadovoljan -na onim što ostvarujem, šta želim, zašto, da li je to  u skladu sa mojim merilima, mojim vrednostima,  da li mi je potrebno da dobijem potvrdu od drugih o svom uspehu, od koga i zašto?

Posvetite vreme da odredite  svoju meru uspeha. Samo uspeh po svojoj meri je izvor sreće.

 

Povezani postovi