Blog

O sreći…..

Koliko puta ste čuli nešto slično :

Kako neko može da bude srećan sada i ovde, na ovoj geografskoj širini, u ovoj zemlji, u ovim teškim  vremenima, u ovom civilizacijskom trenutku koji nosi munjevite promene, i to  uglavnom na gore ….
Ono što je uvek bilo i biće, u svim vremenima, svuda po svetu, razvijenom i nerazvijenom, bogatom i siromašnom, ima ljudi koji život provedu u sreći i onih koji to sebi ne dozvoljavaju.

Da li  sreća dolazi kao posledica nečega, ili je izbor?
Da li je sreća posledica ili uzrok uspeha i ostvarenja?

Ukoliko čekamo da budemo srećni jednoga dana kada ostvarimo sve, ili bar većinu onoga što smo poželeli, najverovatnije da nikad nećemo biti srećni…. I još ako spadamo u one tipove koji sebi stalno dodaju još jedan zadatak, možemo proživeti život bez radovanja onome što imamo, gledajući u ono što nemamo, i još nam se može desiti da konstantno imamo osećaj  neuspeha i poverujemo da nam sreća stalno izmiče.

Pitanje za svakoga od nas:

Ujutru, kada se probudimo, da li odmah pomislimo  bar na  jednu stvar, osobu  zbog koje iz kreveta ustajemo sa radošću i osećajem da smo srećan čovek? Pored koga se budimo, sa kim delimo svoj život – partner, dete, roditelj, prijatelj, kolega, kućni ljubimac i  sve ono drugo što pravi razliku u našem životu.
Ili već sada, dok čitate ove redove pomislite, pa da, ali to nije dovoljno za sreću. To je ok, ali to se sve podrazumeva, i šta ima u tome što može da učini da budem radostan i srećan sada. Šta mi to sve vredi kada nemam  novca koliko želim, ni stan  i posao kakav želim,  ne putujem koliko želim, nemam kilažu koju  želim ….. ili šta god što  mislimo da nam nedostaje. Zašto  bih  se zadovoljavao i  bio srećan sa tako malo, ipak za sreću treba više?
Ceniti, biti zahvalan za sve  što imamo, radovati se onome i onima koje imamo oko sebe, ne znači ne želeti više do toga. Upravo  suprotno…Radost koju crpimo iz svega onoga što imamo je snaga da ostvarimo ono što želimo. Sposobnost  da generišemo radost i  sreću  iz onoga što imamo je jedna od najvećih resursa koji možemo sebi da damo.Osetiti i negovati radost i sreću, to su naša  krila koja mogu da nas vinu kuda želimo. Naše najveće nematerijalno bogatstvo,  kojim raspolažemo, je sposobnost da u onome što želimo, i već imamo u svom životu, uživamo na način da nas  usrećuje, ispunjava pozitivnom energijom, kako  volim da kažem, čini  da nam srce igra……. Kada smo u ovom stanju mi možemo sve, i više od toga…..U  dobrom stanju, stanju sreće, mi smo kreativni, fleksibilni, istrajni, fokusirani, hrabri, nepokolebivi, samoupouzdani…..A to nas vodi do onog što želimo.

Osvešćivanje i negovanje sreće je za neke ljude dar, prirodna veza i poredak stvari, za druge je stvar veštine koja se da razvijati.

Pozivam vas i ohrabrujem da vežbate radost i sreću, svaki dan pomalo…. Vrlo spontano i prirodno, sreća i radost će da boje vaš život svaki dan sve više, i bićete svedoci ličnim primerom da sreća generiše uspeh i boljitak…..

Povezani postovi