Blog

Ko razume, shvatiće!

Znam da je nekada lakše kukati, svaliti krivicu na drugoga, naći dobar izgovor. To svi ponekada radimo, zar ne? Međutim, nekorisno je kada sve ovo nabrojano postane dominantan model koji onda suštinski urušava kvalitet našeg života.

Ma koliko nam je nekada lakše da krivimo druge za naše trenutno stanje, da se izgovaramo na okolnosti, na nerazumevanje, na nemanje podrške, samo je jedan put koji nas vodi do boljitka.
Taj put se zove Uzmi život u svoje ruke i prihvati na sebe odgovornost za svoje rezultate! Ovakav pristup ne otvara pitanje ko je kriv, već kako biti odgovoran, jer odgovornost znači delanje i akciju!

Akcija, akcija,akcija! Bez akcije nema rezultata! Možda se pitate kako da odaberete pravu akciju, prave korake, kako da promenite ono što ste do sada radili, i nije dalo rezultate koje ste želeli?!?
Verujem da vam ponekad izgleda skoro nemoguće promeniti kod sebe stare navike i obrasce. Kao da se to nešto zalepilo za nas, i postalo nerazdvojivi deo bića. I da, često reagujemo i nesvesno. Uradimo baš ono što ne želimo. Izađe iz nas to nešto kao automatski odgovor na datu okolnost. Okidač koji automatski uključi naš nekorisni program. Sve vam verujem 100%, jer sam i sama to iskusila. Promena se uči, i znam kako i gde!

Koliko god krivice svalili na druge i koliko god naši izgovori bili fantastično “opravdani”, oni su i dalje samo izgovori, i imaju efekat lanaca oko naših članaka, koji sprečavaju rast i napredak. Svidelo nam se to ili ne, ključevi od ovih lanaca su u našim rukama, i zato je besmisleno očekivati da nas neko drugi oslobodi i da umesto nas neko drugi potrči! Uzdati se u sebe je najveći dar sebi. Naša snaga i mogućnosti su neograničene, samo smo ih izgovaranjem, kukanjem, okrivljivanjem drugih, vremenom uspavali. Svaki dan pravimo izbore kako ćemo da živimo, i zato je vreme da izaberemo za sebe najbolje! Želimo da smo zdravi, uspešni,da imamo dobre odnose, a neprestano kukamo kako drugi ne rade ono što od njih očekujemo, zaboravljajući da smo mi ti koji treba da rade za svoje najveće dobro.Ja vas podstičem da povratite svoju moć u svoje ruke. Akcija! Promena se uči, i znam kako i gde!

I da, slažem se, postoje otežavajuće okolnosti, i da, postoje i olakšavajuće okolnosti. U tim raznim okolnostima mi treba da izaberemo svoj put, svoje nove korisnije reakcije, koje će nam doneti nove rezultate, bolje od onih do sada. Važno je da razumemo da ono kako mislimo, kreira naše emotivno stanje, iz koga dalje proističu naše akcije i reakcije, ono što radimo i ono što govorimo, i sve to zajedno na koncu određuje kako živimo.

Ako odaberemo da živimo po automatizmu, biće u najboljem slučaju kao do sada, a možda i gore.
Ako odaberemo da osnažimo sebe, vratimo svoj život u svoje ruke, da svesno kreiramo za sebe korisne misli, samim tim emocije i akcije, živećemo slobodno i ostvariti ono što želimo za sebe. Promena se uči, znam, kako i gde!

Sada je red da vam kažem gde možete da naučite da budete gospodari svog života, kako da povratite svoj život u svoje ruke,  kako da iskoristite svoju moć i kreirate ono što želite i kako da promenite ono što ne želite. Sve ovo, i još mnogo više, naučićete na treningu Uspehologija.

Povezani postovi