Blog

Ionako sve (ne)zavisi od nas

O, da. Naravno da nekada zvuči suludo konstatacija da je sve u našim rukama. Kada bi stvarno sve bilo u našim rukama, zar bi iko želeo i kreirao bolest, tugu, patnju, probleme… Naravno da ne bi, bar ne svesno…..

Onda polako i suptilno okrenemo tu istu medalju odgovornosti sa druge strane i nađemo krivca za sve ono što nam se ne sviđa u našem životu, nađemo gomilu izgovora, zbog kojih to nešto što nam se ne sviđa ne možemo ni da promenimo, počnemo da kukamo na okolnosti, kolegu, šefa, državu, decu, i tako nam život zaista isklizne iz naših ruku. Nekako neprimetno stavimo svoj život u ruke drugih ljudi. Napravimo ih svojim sudbonoscima, a da oni i ne znaju. Drugi su nam krivi, zbog njih ne možemo, na njih kukamo.

Evo pitanja za vas: Da li pristajete na scenario da do kraja vaš život bude u rukama nekog drugog?

Ja, ne! Nakada su mi i rođena deca bila kriva ako sam nervozna, umorna, nisam imala vremena, ako sam imala ishitrenu reakciju, znate ono “van sebe”….  Nekome je to partner, kolega, šef, meni su to bila deca. I nema bolje ni gore, sve vam je to isto. Zato što to u suštini i nema veze sa tim drugim ljudima, ima veze samo sa nama samima.

Mi uvek krieramo, samo nekada nismo svesni kako i šta

Svako od nas je gospodar onoga što govori, radi i misli. I kada to nešto radimo, govorimo i mislimo, mi proizvodimo određene reakcije i rezultate. Ako nam se ne sviđaju rezultati, onda treba da promenimo ono što radimo, govorimo i mislimo.

I zato vam ponovo kažem, sve zavisi od nas. Na nama je da kreiramo nove odgovore, kako bismo dobili nove rezultate. I možda ti odgovori neće biti odmah oni pravi i najbolji, ali je bitno da istražujemo, i da ne odustajemo dok ne nađemo odgovor koji nam zaista donosi ono što želimo, bilo u odnosu sa decom, partnerom, na poslu… Teorija verovatnoće kaže:

Što više stvari probamo, veća je verovatnoća da ćemo naći rešenje.

Tako postajemo kreatori onoga što želimo.  

 

Iskustvo je majka znanja

Ako i dalje ne verujete da možete da kreirate ono što želite u svom životu, najbolje je da probate. Predlažem vam da uradite jedan eksperiment koji ništa ne boli. Košta samo vašu nameru, volju i posvećenost, i traje 30 dana. Ovih 30 dana treba da se ponašate kao da je sve u vašim rukama. Čak iako još uvek ne verujete da ste vi ti koji kreirate kvalitet svog života, 30 dana, koliko traje test period, potrebno je da se ponašate kao da zaista sve u vašem životu zavisi od vas. Potrebno je da iz te pozicije donosite odluke, pričate, radite, razmišljate…. Pitanje koje možete sebi da postavljate, kako biste ostali fokusirani, jeste: Kada bi bilo tačno da rezultat (odnos, ishod, odluka…) koji želim, zavisi od mene, šta bih sada uradio/la?

Budite posvećeni, uživajte, i svedočite promenama.

 

Povezani postovi