Blog

Život po svojoj meri

9f70debdf55a2ec67a6180611943385fMožda nekada imate osećaj da ne znate na koju stranu da krenete, šta pre da uradite…. Da li da se posvetite poslu, deci, partneru, kući, prjateljima, sebi; ustvari, sve biste hteli i nikako da nadjete meru kojom ste vi zadovoljni. Možda imate osećaj da trčite trku kojoj ne vidite kraj.

Kako naći svoju meru i  balans izmedju uloga koje imamo u životu?

  • Razmislite koje uloge živite i koje su uloge za vas ključne u vašem životu. Ja kao roditelj, partner, dete, sestra, brat, prijatelj, kolega, rukovodilac, ja prema sebi…….. Nabrojte svoje uloge , i pokušajte da se distancirate iz uloge aktera i da pogledate kao posmatrač.
  •  Koja su vaša očekivanja za svaku od ovih uloga? Ne šta drugi očekuju od vas, već vi? Šta za vas znači ta uloga, kako vidite sebe u toj ulozi, da li ste zadovoljni, i da li tu ulogu zaista živite po svojo meri?
  • Za svoje ključne uloge ispišite šta želite za sebe i od sebe, i uporedite to sa svojom sadašnjom situacijom. Da li ima prostora da nešto promenite, šta možete drugačije da uradite? Možda u nekoj oblasti osećate pritisak tudjih očekivanja? Čija su to očekivanja, kako bi bilo kada ne biste obraćali pažnju na njih. Možda očekujete od drugih da daju kvalitete vašem životu , a ne vi sami?
  •  Preispitajte svoje uloge i prioritete u kontekstu vremena. Možda i nije primereno, i korisno da se danas u jednoj ulozi ponašate isto kao pre 1,5,10 ili više godina? Možda je to prostor za postizanje većeg zadovoljstva?

Odredite svoje prioritete u skladu sa onim što vi vrednujete, u skladu sa onim što je vama važno, i tako planirajte svoj dan i svoj život. Život uskladjen sa svojim vrednostima je plesni podijum na kome plešete svoje omiljene plesove u svom ritmu.

Povezani postovi